ruin (2000x600) (1)

Stegeborgs Slottsruin

Stegeborgs Slottsruin och örtagård, naturskönt beläget och full av riddarromantik.

Slottsruinen ligger belägen på slottsholmen, en liten ö i Slätbaken nära inloppet till Göta Kanal. Stegeborg var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste fästen och kungligt slott fram till 1600-talet. Dåtidens mäktigaste släkter möttes i blodiga strider eller hårda förhandlingar vid borgen.

Stegeborg omnämns för första gången i skrift år 1310 som ”Stäkeborg”, där ”stäk” kommer från de pålverk som fanns i vattnet runt holmen. Dessa utgjorde bland annat skydd mot främmande flottor som försökte ta sig längre in i Slätbaken. Pålverken är daterade till 800-talet e.Kr. Den första kända versionen av Stegeborg tillkom i början av 1300-talet. Därefter har borgen raserats, byggts upp och byggts ut. På 1500-talet byggdes borgen ut till ett präktigt renässansslott av Kung Johan III. 
Stegeborg var kungligt resident fram till 1689 då slottet lämnas öde efter en tids förfall. Slottet står öde fram till 1731 då det efter riksdags-beslut rivs. Delar av murverket går till ett kronomagasin i Norrköping. 1901 fridlyser kung Oskar II Stegeborg.

Borgen omges av en vacker park med örtagård. 
Slottsruinen är öppen för besök alla dagar i veckan året runt. Du löser enkelt entré i en automat intill slottsruinen.

Vi erbjuder även guidade turer med privat guide hela året efter beställning.

Öppettider

Ruinen är öppen för besökare alla dagar året runt. Du löser biljett till grinden i automaten vid parkeringen. Därefter kan du ströva fritt inne på området. Gå in på borggården, gå upp i det tjusiga rundtornet, vandra runt i parken och örtagården.

0-5 år gratis.
6-12 år 30 kr.
Vuxen  40 kr.

Besök vår klassiska hamnkrog, trädgårdscafét eller glasserian i hamnen

Just nu på Stegeborg

@Stegeborg på Instagram

EnglishGermanSwedish
X